Miten selvitä erosta? 7 vinkkiä eron käsittelyyn

Elämä voi heittää eteen monenlaisia tilanteita. Yksi niistä kivuliaimmista on parisuhteen loppuminen.

Miten selvitä erosta ja selättää eron tuska?

Parisuhteen loppuminen voi aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Eroon voi liittyä runsaasti kipua muun muassa pettämisen takia.

Joskus peli pitää puhaltaa poikki vain, koska tunteet ovat hävinneet.

Erosta selviäminen on aina henkilökohtainen prosessi. Se, miten selvitä erosta jätettynä voi olla vielä hankalampaa kuin jättävän osapuolen toipuminen.

Parisuhteen päättyminen on aina iso asia, olitpa sitten jätetty tai jättävä osapuoli.

Itsensä ja omien tunteiden kuunteleminen sekä tunteille tilan antaminen on tärkeää joka tilanteessa.

Kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa sinulle, miten selvitä erosta pitkän suhteen jälkeen.

On kuitenkin olemassa joukko erilaisia keinoja, joiden avulla erosta aiheutuvia tunteita voi hallita, ja miten niistä voi päästä eroon.

Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten hyväksyä ero ja jatkaa elämää parisuhteen loppumisen jälkeen. Näiden vinkkien avulla voit toivottavasti löytää ilon ja rauhan uudelleen elämääsi.

1. Anna itsellesi lupa tuntea eri tunteet

Erosta toipuminen voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Eroon voi liittyä kipua, tuskaa, vihaa, pelkoa ja epäonnistumista.

Usein puhutaan eron eri vaiheista tunteiden osalta. Vaiheet voivat edetä seuraavanlaisesti:

  1. Alkusokki – Ero tuntuu epätodelliselta. Sokki voi iskeä, vaikka olisitkin jättävänä osapuolena. Sokin aikana pohtii usein sitä, mistä ero johtuu, mikä voi johtaa erilaisiin syyllisyyden ja pettymyksen tunteisiin.
  2. Vihan tunteet – Viha voi olla monelle vastaus siihen, miten selvitä erosta jos rakastaa vielä toista. Voit haluta korvata rakkauden tunteen vihalla nähden toisen osapuolen vain negatiivisessa valossa.
  3. Ahdistus ja pelko – Vihan tunteiden laimennuttua tilalle voi iskeä ahdistus ja pelko tulevaisuudesta. Voit kokea olosi yksinäiseksi ja ajatella, ettet koskaan tule löytämään uutta puolisoa. Tällöin saattaa pyrkiä saamaan ex-puolison takaisin elämään.
  4. Sopeutuminen ja kaipuu – Pikkuhiljaa rupeat sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja hyväksymään eron todellisuuden. Suru ja kaipuu ovat usein läsnä, mutta alat kuitenkin sisimmässäsi hyväksyä eron.
  5. Irtaantuminen ja onnellisuus – Lopulta alat kokea yhä enemmän ilon tunteita sekä onnellisuutta. Ero voi olla vielä tunteita herättävä ja epävarmuus saattaa vaivata, mutta pystyt kuitenkin jo pohtimaan tulevaisuutta ilman suuria pelkotiloja.

On tärkeää, että annat kaikille tunteille riittävästi tilaa. Tunteet tulee kohdata ja hyväksyä, jotta niistä pääsee lopulta eroon.

Eron tuska voi olla suuri, olipa kyseessä pitkä tai lyhyt parisuhde.

Älä siis piilota tai häpeä tunteitasi, vaan kuuntele itseäsi ja käsittele tunteet omassa tahdissasi.

Tunteiden käsittelyyn voi ottaa avuksi erilaisia keinoja. Voit kirjoittaa vaikkapa päiväkirjaa, kuunnella musiikkia tai purkaa tunnetiloja lenkkipolulla.

Varsinkin eron alussa kannattaa rohkeasti hiljentyä hetkeksi antaen kehon sekä mielen käydä läpi eron vaiheet ja tuntemukset. Itke jos itkettää ja huuda vaikka tyynyyn, jos se helpottaa.

Tärkeintä on, ettei tunteita pidä sisällään tai peittele. Mitä nopeammin annat tunteiden tulla ja mennä ohi, sitä nopeammin tunteiden vahvuus heikentyy.

Kipu tai pelko eivät välttämättä häviä hetkessä, mutta hyväksymällä ja kokemalla nämä tunteet ne voivat muuttua laimeammiksi.

Pyri myös välttämään tunteidesi arviointia. Eli: älä pode syyllisyyttä tunnetiloistasi.

Moni miettii myös sitä, mitä muut erosta ajattelevat. Tämä on kuitenkin ihan turhaa, sillä eroaminen on arkipäiväistynyt.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa keinoa siihen, miten päästä yli pitkästä suhteesta tai lyhyestä romanssista. Jokainen kokee ja käsittelee asiat aina omalla tavallaan.

2. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Ero pitkästä suhteesta saa ihmisen kehon usein stressitilaan, mikä voi aiheuttaa jopa fyysisiä oireita.

On tärkeää, että ylläpidät hyvinvointiasi huolehtimalla riittävästä ravinnon, unen ja liikunnan saamisesta. Vaikka mieli voi olla maassa, edistää kehosta huolehtiminen myös henkistä tervehtymistä.

Älä siis vajoa sohvan perukoille roskaruokaa syömään.

Pyri syömään monipuolisesti ja harrastamaan liikuntaa.

Reipas urheilusuoritus pistää kehon hyvän olon hormonien muodostamiselle vauhtia. Tämän takia olo on usein euforinen urheilusuorituksen jälkeen.

Et tarvitse kallista salikorttia tai mitään erikoista liikuntaa. Lenkkarit jalkaan ja 15 minuutin juoksulenkille!

Pyri myös välttämään ihan kauheita sokeriövereitä. On ihan kiva vetää karkkia ja jätskiä heti eron jälkeen jos mielesi niitä tekee, mutta mitään jokapäiväistä tapaa herkuttelusta ei todellakaan pidä tehdä.

Osta hedelmiä ja marjoja naposteltavaksi ja juo riittävästi vettä. Jos syöminen tuntuu todella vaikealta, pyri tekemään ruokailusta rutiinia vaikka väkisin – aterioiden väliin jättäminen ei ole koskaan hyvä asia.

Myös unta olisi hyvä saada niin paljon kuin mahdollista.

Ota siis rohkeasti töiden jälkeen päiväunet tai jätä herätyskello laittamatta päälle viikonloppuisin.

3. Pidä kontaktia muihin ihmisiin

Ihmiskontaktit

Ihmissuhteet ovat yksi parhaita keinoja siihen, miten selvitä erosta.

Muiden ihmisten kohtaaminen voi tuntua vaikealta ja jopa pelottavalta, mutta sosiaaliset kontaktit voivat auttaa sinua käsittelemään eroa sekä unohtamaan pahat ajatukset edes hetkellisesti.

Eikä muuten kannata vain laittaa viestiä sosiaalisessa mediassa kavereille. Nyt on syytä nähdä ihmisiä ihan kasvotusten.

Alkoholi ei myöskään ole hyvä keino siihen, miten päästä yli erosta. Hetkellistä iloa voi pienestä juhlahumusta saada, mutta ei kannata lähteä baariin joka ilta – olo voi olla kohta vielä pahempi.

Laita siis rohkeasti viestiä kaverille. Kohtaamisen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin lyhyt kahvihetki tai vierailu salille kuntoilemaan.

Jos eron tuska on todella paha eikä olo helpotu millään, ei kannata pelätä ammattiauttajan puoleen kääntymistä.

Ero on monelle kova paikka, ja ihan syystä. Mikäli ajatukset junnaavat paikallaan ja tuntuu, ettei mikään auta, voi ammattilaisen kanssa keskusteleminen olla paras keino pistää asiat kuntoon.

Muista myös, että deittipalveluunkaan liittyminen ei ole välttämättä liian aikaista tai tarkoita sitä, että haluaisit aloittaa heti uuden suhteen.

Näissä palveluissa on monia samassa elämäntilanteessa olevia juuri eronneita ihmisiä, jotka osaavat samaistua tilanteeseesi. Ja eihän sitä ikinä tiedä, vaikka löytäisit uuden rakkauden.

4. Älä jää vellomaan tunteisiin tai menneeseen

Vaikka eron vaiheet tuleekin käsitellä rauhassa ja omille tunteille pitää antaa tilaa, ei menneeseen pidä jäädä lopullisesti vellomaan.

Jos tuntuu, että ajatukset pyörivät vain entisessä elämässä ja niissä mahdollisissa virheissä, tulee sinun aktiivisesti pyrkiä ajatuksistasi eroon.

Esimerkiksi ex-kumppanin seuraaminen sosiaalisessa mediassa ei todellakaan kannata. Muutenkin kannattaa ainakin heti ensi alkuun tehdä selvä pesäero entiseen.

Se, miten selvitä avioerosta ja unohtaa menneet on vaikeampaa, jos kuvioihin kuuluvat myös lapset. Silloin toisen välttely voi olla vaikeaa, mutta pyri silti vähentämään kontaktia minimiin (ainakin aluksi).

Menneiden puiminen ja samoista asioista riiteleminen ei enää kolmannen, viidennen tai kymmenennen kerran jälkeen johda mihinkään uuteen lopputulokseen.

Aina kun huomaat pohtivasi samoja asioita tai käsi hakeutuu etsimään exän profiilia somesta, tee tietoinen päätös tehdä jotakin muuta.

Tee vaikka kymmenen punnerrusta tai pureskele jääpalaa.

Tärkeintä on ymmärtää, etteivät asiat palaudu ennalleen niitä murehtimalla .

5. Muuta arkeasi pienillä teoilla

Muuta arkeasi

Yksi hyvä keino siihen, kuinka selvitä erosta, on muuttaa omia rutiinejaan.

Varsinkin pitkässä parisuhteessa on voinut muodostua paljon tapoja, jotka sitten muistuttavat siitä entisestä kumppanista päivittäin.

Ero pakottaa jokaisen aina muutokseen ja omalle epämukavuusalueelle. Reaktiomme on yleensä muutosta vastaan taistelu.

Voit kuitenkin ryhtyä aktiivisesti haastamaan itseäsi. Pistä itsesi muutosten eteen ja tee kaikkesi, jotta kaiken uuden kokemisesta tulisi helpompaa.

Jo pienillä muutoksilla arjessa voi olla suuri vaikutus.

Mitään suurta muutosta ei siis välttämättä tarvita. Voit kokeilla esimerkiksi:

  • Heräämistä puoli tuntia aiemmin
  • Uuden harrastuksen aloittamista
  • Tyylin uudistamista vaikka uusien vaatteiden tai hiustyylin kautta
  • Uusien ruokalajien kokeilua ja kauppalistan muuttamista
  • Uudenlaisen musiikin kuuntelua, uutta televisiosarjaa tai vaikkapa erityyppisen kirjan lukemista.

Voit pienten muutosten lisäksi virkistää arkea isojenkin unelmien täyttämisellä.

Istu alas ja mieti sitä, mitä olet aina halunnut tehdä, mutta mikä ei ole ollut mahdollista vaikkapa parisuhteen takia.

Se jokin voisi olla matka johonkin uuteen paikkaan, asunnon tai asuinalueen vaihto tai peräti uuden työpaikan etsiminen!

Eliittikumppani

6. Opi rakastamaan itseäsi

Joku on joskus sanonut, että rakkaus on ikuista, mutta kohde vaihtuu ajan saatossa.

Totta on se, että elämässä mikään ei ole kovin varmaa. Henkilö, joka pysyy matkassa mukana alusta loppuun, on tietenkin sinä itse.

Onkin tärkeää, että kun pyristelet erosta eteenpäin, teet sen itseäsi rakastaen. Itsensä hyväksyminen on tärkeää myös parisuhdetta ajatellen – on vaikea pystyä rakastamaan toista, jos ei ole sinut itsensä kanssa.

Hyödynnä uusi elämäntilanne tehden itsetutkiskelua.

Mieti, mitä elämältä haluat. Opi arvostamaan omia hyviä puoliasi. Itsensä hyväksyminen on varsin tärkeä keino myös siihen, miten selvitä erosta jättäjänä.

Häpeän tunteet tai liiallinen itsekriittisyys voivat vaivata, jos tietää satuttaneensa toista todella pahasti. On tärkeää tajuta, mistä oma negatiivinen käytös johtui, jotta voi ottaa opikseen ja antaa itselleenkin anteeksi.

Hemmottele siis itseäsi, ”puhu” itsellesi lempeästi ja pyri olemaan huomenna aina hieman parempi kuin tänään.

7. Anna itsellesi lupa rakastua uudelleen

Ero voi aiheuttaa monenlaisia ajatuksia uudesta parisuhteesta.

Jotkut hyppäävät aivan liian aikaisin uuteen suhteeseen, kun taas jotkut ”muurautuvat” kotiinsa ja päättävät olla avaamatta ovea uudelle rakkaudelle.

Milloin sitten on valmis uuteen suhteeseen? Kannattaako eron käsittelemistä vauhdittaa hyppäämällä parisuhteeseen?

Eron käsitteleminen ennen uuteen suhteeseen ryhtymistä on tärkeää. Jos tunteita ja eron syitä ei käsittele, voi ne löytää edestään uudessa suhteessa.

Vaikeankaan eron ei pidä antaa musertaa toivoa rakkaudesta ja uudesta suhteesta.

Kun eron vaiheet alkavat lähestyä hetkeä, jolloin eron on oikeasti hyväksynyt, on uuden rakkauden etsiminen täysin mahdollista.

Älä kuitenkaan pakota itseäsi uuteen suhteeseen ennen kuin olet siihen valmis.

Jos päätät ryhtyä etsimään uutta suhdetta, muista olla avoin tilanteestasi toiselle henkilölle. Avoimuus kun on paras tapa löytää rakkaus (myös deittipalveluista).

E-kontakti luo profiili

Eron tuska helpottaa ajan myötä

Eron tuska helpottaa

Niin kliseiseltä kuin se voikin kuulostaa, aika parantaa haavat. Älä turhaan murehdi sitä, kuinka selvitä erosta. Anna ajan kulua, sillä tilanne helpottuu kyllä aikanaan.

Mieti vaikka omia murheitasi viiden tai kymmenen vuoden takaa. Ne samat asiat tuskin painavat enää mieltäsi.

Vaikka ero ottaakin aina koville ja tunteiden käsittelyyn voi mennä pitkäkin aika, tulee vielä se päivä, kun ero ei enää aiheuta samanlaista kipua ja tuskaa.

Ryhdy siis huolehtimaan itsestäsi ja pysähdy miettimään omia tarpeitasi. Ero antaa mahdollisuuden toteuttaa unelmiasi – et ole enää kenellekään tilivelvollinen.

Älä ole liian ankara itsellesi! Muista myös pyytää apua, jos sitä tarvitset. Auttaja voi olla kaveri tai ammattiauttaja.

Erosta toipuminen on mahdollista ihan jokaiselle, vaikkei siihen olekaan tarjota mitään standardisoitua kaavaa.

Lue lisää aiheeseen liittyvää

Yksinäisyys eron jälkeen
Yksinäisyys eron jälkeen
Yksinäisyys eron jälkeen on aivan normaali reaktio tähän uuteen elämäntilanteeseen. Olipa ero sitten yllä...
Lue artikkeli
Parisuhde ahdistaa
Parisuhde ahdistaa
Parisuhde ahdistaa yllättävän montaa ihmistä. Ahdistuksen tunne voi tulla mukaan kuvioihin jo suhteen alkuvaiheessa, tai sitten vasta ...
Lue artikkeli
Laastarisuhde
Laastarisuhde
Jotta voimme käsitellä laastarirakkautta, on aloitettava siitä, mikä on laastarisuhde. Laastarisuhde tarkoittaa suhdetta, mikä aloitetaan pian edellisen jälkeen. ...
Lue artikkeli
Etusivu » Miten selvitä erosta? 7 vinkkiä eron käsittelyyn