Etäsuhde on yhä entistä yleisempää kiitos netin, deittisivustojen ja deittisovellusten.
Suomessa elää etäsuhteessa lukuisia pareja ja onpa suhteista moni myös kahden maan välisiä.
Mutta kannattaako kaukosuhteen aloittaminen? Voiko rakkaus säilyä, jos kumppani asuu kilometrien päässä?
Jos olet kiinnostunut kaukosuhteista tai kamppailet tällä hetkellä tunteidesi kanssa kumppanin asuessa muualla, löydät alta runsaasti tietoa, tukea ja vinkkejä.
Niiden avulla voit saada suhteen toimimaan, välimatkasta huolimatta.
Sisällysluettelo
Mikä on etäsuhde?
Etäsuhteessa ei eletä saman katon alla, mutta milloin parisuhde on oikeasti kaukosuhde?
Yleensä etäsuhteeksi luokitellaan suhteet, joissa henkilöillä on maantieteellistä välimatkaa. Tämä vaikeuttaa päivittäistä näkemistä ja tekee kasvokkain näkemisestä hankalampaa.
Kaukosuhde englanniksi on “long distance relationship”, mikä kuvaa hyvin suhdetta. Välimatkaa näistä suhteista löytyy pidemmälti.
Jos siis asutte samassa kaupungissa, ette ole etäsuhteessa. Vaikka, että ehkä näe joka päivä, ei välimatka silti ole se syy tähän.
Etäsuhteessa välimatkaa on sen verran, ettei kasvokkain näkemistä voi järjestää ihan hetkessä. Toinen osapuoli voi esimerkiksi asua Helsingissä ja toinen Kuopiossa.
Miten etäsuhteeseen päädytään?
Etäsuhde voi monelle tarkoittaa netissä syntynyttä suhdetta. Ihmisillä on helposti käsitys, että kaukosuhteeseen päädytään vain silloin, kun toinen tavataan netissä. Näin ei kuitenkaan aina ole.
Parisuhde voi muuttua etäsuhteeksi myöhemmin. Kumppani voi esimerkiksi lähteä muualle opiskelemaan ja töihin, toisen jäädessä paikoilleen.
Molemmat eivät aina voi muuttaa samaan paikkaan esimerkiksi töiden, lasten tai muun elämäntilanteen takia.
Toki tällainen suhde voi alkaa myös niin, että tapaatte vaikkapa yöelämässä puolison ollessa lomalla. Rakkauden voi löytää missä ja milloin tahansa.
Suhteen voi toki aloittaa myös netin välityksellä. Deittisivustot ovat erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin. Onpa moni löytänyt parisuhteen jopa nettipelien välityksellä!
Etäsuhteen voi esimerkiksi löytää näistä deittipalveluista:
Omia tunteita on vaikea hallita, joten etäsuhdetta ei kannata pitää mahdottomana asiana. Koskaan ei tiedä kenen kanssa kipinät sinkoaa.
Etäsuhteen positiiviset ja negatiiviset puolet
Erillään eläminen voi kuulostaa melko hankalalta. Toisista taas välimatka tuntuu mukavalta ja ajatus siitä, että suhde voi kestää välimatkan, voi helposti olla positiivinen asia.
Etäsuhteen plussat ja miinukset riippuvat siis paljon henkilön omista tunteista.
Kaukosuhteen hyviin puoliin kuuluu:
- Toisen arvostaminen. Kun toisen kanssa voi olla kasvotusten vähemmän, arvostaa rakkautta ja toisen olemassaoloa eri tavalla.
- Yhteiset hetket tuntuvat aina tärkeältä. Erossaolon jälkeen toisen näkeminen on aina iso juttu. Yhteisiä hetkiä voi olla paljon vähemmän, joten niitä osaa arvostaa eri tavalla.
- Syvempi henkinen yhteys. Kumppanin oppii tuntemaan eri tavalla. Kaukosuhde tarkoittaa usein syvempiä keskusteluja.
- Vankempi sitoutuminen. Sitoutuminen on suhteessa tärkeää. Koska erillään eläminen ei ole mikään helppo parisuhde, on siihen sitoutuminen yleensä päätös, jota mietitään kunnolla.
Nämä positiiviset puolet ovat toki aina riippuvaisia suhteesta. Ne eivät ole mitenkään automaattinen asia.
Kuten missä tahansa suhteessa, myös etäsuhteessa pitää parisuhteen eteen tehdä töitä.
Niitä huonojakin puolia löytyy kaukosuhteista.
Etäsuhde kokemuksia lukiessa esille nostetaan yleensä nämä negatiiviset seikat:
- Etäsuhde ja ikävä. Välimatka voi tietää pitkiäkin aikoja erossa. Ikävä voi olla kova ja kumppanin poissaolo tuntua ahdistavalta.
- Pelkotilat ja luottamuksen puute. Mitä vähemmän olette yhdessä, sitä enemmän suhde vaatii luottamusta. Luottamuksen puute ja pelko siitä, että kumppani pettää, voivat helposti nousta pintaan etäsuhteessa.
- Vähäinen yhdessäolo. Kun yhteistä aikaa ei ole, voi suhde myös lopahtaa nopeasti. Toinen voi tuntua vieraalta, eikä side välillänne välttämättä kasva vahvaksi.
- Fyysisen kontaktin puute. Etäsuhteen yksi huonoimpia puolia on fyysisen kontaktin puute. Esimerkiksi seksin määrä voi olla iso kompastuskivi monelle parille.
Jokaisessa parisuhteessa on aina omat ongelmansa. Etäsuhde ongelmat ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja niiden välttämiseksi tulee tehdä paljon töitä.
5 yleistä syytä miksi etäsuhde ahdistaa:
- Et luota kumppaniisi
- Läheisyys puuttuu suhteesta
- Ette pidä riittävästi yhteyttä
- Kasaatte liikaa odotuksia yhteisiin hetkiin
- Ette ole keskustelleet ja sopineet tulevaisuudesta
Lisää syitä miksi parisuhde ahdistaa.
Vinkit, joilla saada kaukosuhde toimimaan
Jokaiseen suhteeseen kuuluu omat haasteensa. Kaukosuhteen ongelmat ovat hyvin yleisiä ja suhteen eteen tulee tehdä enemmän töitä.
Tässä vinkkejä siihen, miten etäsuhteen saa parhaiten toimimaan.
Sopikaa kaukosuhteen pelisäännöt
Ihan alkuun kannattaa ehdottomasti sopia suhteen pelisäännöt, jos olette etäsuhteessa. On hyvä idea käydä läpi toiveita muun muassa sen suhteen kuinka usein näette ja miten olette yhteydessä. Lisäksi on hyvä sopia siitä, kuinka toimitte vapaa-ajalla.
Etäsuhde ja pettäminen ovat vaarallinen yhdistelmä. Avoin etäsuhde voi myös toimia, mutta monelle pettämisen rajat ovat samat, olipa välimatkaa viisi tai viisisataa kilometriä. Keskustelkaa siis omista rajoista ja sopikaa selkeät säännöt, jos avoin suhde on jotain. mitä haluatte kokeilla.
Etäsuhde ja epävarmuus ovat varmasti monelle tuttu yhtälö. Siksi kumppanin kanssa tulee keskustella avoimesti siitä, mitä suhde tarkoittaa. Haluatte kummatkin olla samalla viivalla, mitä tulee yhdessäoloon ja yhteydenpitoon.
Miettikää myös sitä, millaista tulevaisuutta olette rakentamassa. Haluatteko asua tulevaisuudessa kaukana toisistanne? Saman katon alle päätyminen ei ole kaikkien parien haaveissa, ainakaan nopeasti.
On kuitenkin tärkeä puhua omista haaveista, jottei parisuhde ajaudu väärille reiteille.
Varatkaa aikaa yhdessäoloon
Etäsuhteen kompastuskivi on usein vähäinen aika yhdessä. Sopikaa ja varatkaa aikaa näkemiseen.
Voi tuntua hassulta pistää kalenteriin aika nähdä kumppania puolen vuoden päästä. Mutta tämä on tärkeää suhteen toimivuuden kannalta.
Etäsuhteessa on lisäksi erityisen tärkeää miettiä lomia ja muita juhlapyhiä. Haluatteko viettää ne aina toistenne seurassa? Jokaisen parin tulee määritellä missä ja miten yhteisiä juhlia vietetään.
Etukäteen suunniteltu aika auttaa välttämään turhia riitoja siitä, kenen joulupöydässä juhlaa juhlitaan.
Tehkää hauskoja suunnitelmia, mutta harkiten
Kun kumppani on kaukana, on suunnitelmien tekeminen mukavaa yhdessäoloa. Samalla kun odotatte seuraavaa jälleennäkemistä, voitte tehdä suunnitelmia yhdessä.
On mukava keksiä hauskoja juttuja, joita tehdä ja nähdä yhdessä.
Voitte esimerkiksi luoda suunnitelmat näihin mukaviin ajanviettoihin:
- Varata viikonloppuloman vieraalta paikkakunnalta
- Laittaa ruokaa teemailtojen merkeissä
- Katsoa lempileffoja pitkin päivää
- Lähteä ulkoilemaan ja harrastamaan yhdessä
Yhteistä oleilua ei kuitenkaan kannata suunnitella kellontarkasti, ja jokaista yhteistä viikonloppua ei pidä kasata täyteen ohjelmaa.
Joskus parasta yhdessäoloa on vain hetkessä eläminen. Nukkukaa pitkään, tehkää aamupalaa ja vain olkaa keskenänne! Ette halua, että yhteisestä ajasta tulee pelkkää suorittamista. Silloin voi unohtaa nauttia toisen seurasta.
Viettäkää enemmän aikaa yhdessä
Helpommin sanottu kuin tehty, eikö vain? Parisuhde ei ole vain fyysinen yhdessäolo.
Aikaa tulee viettää yhdessä muutenkin kuin kasvotusten, joka on nykyään erityisen helppoa teknologian ansiosta myös etäsuhteessa.
Varatkaa aikaa yhdessäoloon. Voitte esimerkiksi:
- Keskustella toistenne kanssa videopuheluiden avulla
- Pelata pelejä netissä yhdessä
- Katsoa elokuvia tai tv-sarjoja samaan aikaan
- Viestitellä päivän mittaan
Mahdollisuuksia riittää siis vaikka mihin. Yhteyttä on nykyään yhä helpompi pitää, eikä välimatkan tarvitse tarkoittaa yksinäisyyttä.
Tietenkään keskustelut videopuhelun välityksellä eivät ole sama asia kuin kahden kesken. Mutta ne ovat silti parempi vaihtoehto siihen, että ette keskustelisi tai viettäisi aikaa yhdessä.
Vaalikaa mahdollisuutta keskustella ja tutustua toiseen syvemmin välimatkan takia. Teillä on mahdollisuus todella oppia tuntemaan toisenne. Älkää siis vain laittako pinnallisia viestejä, vaan keskustelkaa elämästä ja syvällisistäkin asioista.
Oppikaa olemaan yksin
Toimiva etäsuhde ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa yhteydenpitoa ja toisen kyttäämistä. Kaikissa parisuhteissa on tärkeä osata olla myös yksin, niin myös kaukosuhteessa.
Muistakaa siis molemmat nauttia omista harrastuksista ja kavereista. Kaikkea vapaata aikaa ei tarvitse viettää yhdessä.
Jos asutte eri kaupungeissa, voi olla hyvä idea hankkia tekemistä myös toisen kotikaupungista. Tee aloite tutustua uusiin ystäviin myös vieraassa paikassa.
Näin aika kumppanin luona ei ole vain riippuvainen hänen seurastaan. On vain hyvä, jos toisenkin kotikaupunki tuntuu omalta.
Tämä pätee usein silloin, jos tiedätte, että tulette elämään etäsuhteessa pidemmän ajan.
Etäsuhde ja ahdistus: milloin ero on paras ratkaisu?
Mitä sitten, jos kaukosuhde ahdistaa? Etäsuhde ja yksinäisyys voivat saada ahdistuksen tunteet pintaan.
Mutta milloin ikävä ja ahdistus ovat suhteessa haitaksi?
Etäsuhde ja ero riippuvat tietenkin aina parista. Jokaisen parin tulee keskustella tunteista ja löytää yhteinen ratkaisu ongelmiin.
Etäsuhde voi olla ongelmissa mikäli:
- Ette ole samalla viivalla kumppanisi kanssa. Parisuhteessa tulee olla yhteiset toiveet ja tavoitteet siitä, miten näette tulevaisuuden. Jos mielipiteet eriävät paljon, voi suhteen jatko olla vaikeaa.
- Toisen näkeminen ei tunne iloiselta ajatukselta. On tärkeää, että yhteinen aika saa hymyn huulillesi. Jos jokainen yhteinen hetki ahdistaa tai et odota puolison jälleennäkemistä, voi suhde olla huonossa jamassa.
- Kumppani tuntuu enemmän ystävältä. Jos fyysinen kontakti on vähissä ja toisen seura on enemmän kaveruutta kuin rakkautta, kannattaa miettiä miksi olet parisuhteessa.
- Mietit jatkuvasti toisia ihmisiä. Ihastuksia voi tapahtua milloin tahansa. Jos haaveilet enemmän muista ihmisistä kuin omasta kumppanista, ei parisuhde ole hyvässä jamassa.
- Etäsuhde ja yhteydenpito tuntuu työltä. Etäsuhdetta pitää tietysti hoitaa niin kuin mitä tahansa suhdetta. Mutta parisuhteen ei pitäisi tuntua jatkuvasti työltä. Jos yhteydenpito vie aina enemmän kuin se antaa, on suhdetta vaikea saada kestämään pitkässä juoksussa.
Parisuhde voi toimia vaikka välimatkaa olisi paljonkin, mutta joskus rakkauden määrä ei riitä ja parisuhde kannattaa pistää poikki.
Etäsuhteessa epävarmuus nostaa helposti päätänsä. Sille ei kuitenkaan kannata antaa liikaa tilaa, vaan pyrkiä tiedostamaan mistä ahdistus ja epävarmuus johtuu. Kun tiedät tarkasti mikä aiheuttaa epävarmuuden tunteita, voit paremmin päästä niistä eroon.
Omista tuntemuksista tulee puhua kumppanin kanssa. Voitte miettiä yhdessä josko tilanteen eteen voisi tehdä jotakin. Mikäli suhdetta ei saa toimimaan, kannattaa sen päättymisestä tietenkin puhua kasvotusten. Voitte myös tarvittaessa hakea apua.
Näin voitte käydä kipeän aiheen läpi yhdessä ja jatkaa matkaanne erillään. Lue myös artikkelimme erota vai pysyä yhdessä.
Etäsuhde ja ikävä: miten monta vuotta erillään voi elää?
Tulevaisuudesta tulee puhua etäsuhteessa avoimesti. Moni kaukosuhde-blogi kirjoittaa avoimesti siitä, että etänä ei haluta elää loppuelämää. Hyvin usein suhde onkin vain väliaikainen ratkaisu tilanteiden pakosta.
Jos suhteenne alkaa etäsuhteena kannattaa siis miettiä, miten pitkään etänä halutaan elää. On tärkeä, että molemmat ovat samaa mieltä siitä, onko kyseessä kuin pitkä ratkaisu vai ei.
Suunnitelmia ei tietenkään tarvitse hakata kiveen. Mutta tulevaisuus pitää pystyä näkemään samanlaisena, jotta vältytte ongelmilta.
Jos taas päädytte kaukosuhteeseen olosuhteiden pakosta myöhemmin, on tärkeä miettiä, miten tilanne ratkeaa. Monesti etäsuhde ei toimi, koska yhdessä ei ole mietitty tulevaisuutta. Jos tulevaisuus näyttää ja tuntuu epävarmalta, voi ikävä ja ahdistus kasvaa. Luo siis kumppanin kanssa tavoitteet siihen, milloin tilanne päättyy.
Etäsuhteessa voi olla montakin vuotta. Tärkeintä on kuitenkin vastata näihin kysymyksiin:
- Haluammeko elää erillään vielä kahden, viiden, tai seitsemän vuoden päästä?
- Jos haluamme samaan kaupunkiin, mikä olisi unelmien tilanne? Täysin eri kaupunki vai jommankumman nykyinen asuinpaikka?
- Miltä suhde näyttää välimatkan loppumisen jälkeen?
Kun tavoite on päätyä yhteen asumaan vaikkapa viidessä vuodessa, tiedätte kummatkin, mihin suhde on menossa. Tilanteet voivat aina muuttua, mutta tavoitteet ovat silti hyvä olla samat.
Moni etäsuhde blogia kirjoittava on päätynyt lopulta saman katon alle, mutta on hyvä tiedostaa, mitä suhteelta haluaa ja ymmärtää omat tuntemuksensa.
Kun tiedät mitä haluat, voit olla parempi kumppani toiselle ja rakentaa yhdessä haluamanne tulevaisuuden!
5 syytä miksi kaukosuhde toimii:
- Olette keskustelleet tulevaisuudesta ja suhteen pelisäännöistä avoimesti
- Luotatte itseenne ja kumppaniin
- Kommunikoitte avoimesti ja vaalitte yhteistä aikaa
- Arvostatte kumppanin seuraa, mutta myös omaa aikaa
- Tiedätte, että läheisyys on muutakin kuin fyysistä kosketusta