Onko rakkaus luotu jaettavaksi? Voiko parisuhteessa harrastaa seksiä muidenkin kanssa, ilman mustasukkaisuutta? Näitä kysymyksiä pohtii yhä useampi ihminen, ja avoin suhde mietityttää monia.
Oma kumppani voi olla parasta maailmassa, mutta mieli voi silti haluta jotakin muuta. Joskus rakkautta voi riittää niin paljon, että sitä halutaan jakaa muillekin. Avoin suhde on noussut juuri näistä syistä suosioon myös Suomessa.
Voiko avoimen suhteen saada toimimaan? Häiritseekö mustasukkaisuus? Näitä pohditaan alempana.
Avoimeen suhteeseen voi löytää kumppaneita näistä palveluista:
Sisällysluettelo
Mikä on avoin suhde?
Avoin suhde voi kuulostaa varsin oudolta asialta.
Yleisin avoin suhde määritelmä kuvailee parisuhdetta sellaiseksi, jossa molemmilla osapuolilla on vapaus olla myös toisten ihmisten kanssa.
Avoimessa suhteessa et ole siis sidottu vain omaan kumppaniisi. Sinulla voi olla hänen lisäkseen suhteita muihinkin henkilöihin.
Avoimia suhteita on kuitenkin hyvin erilaisia. Jokaisessa parisuhteessa on aina omat säännöt ja rajansa, eikä vapaa suhde ole tästä erilainen.
Joissakin avoimissa suhteissa on luvattua harrastaa esimerkiksi seksiä muiden kanssa, mutta romanttiset suhteet eivät ole hyväksyttyjä. Toiset parisuhteet antavat taas kumppanille luvan myös rakastua ja olla parisuhteessa toisten kanssa.
Avosuhteet voi jakaa esimerkiksi seuraavanlaisesti:
- Parisuhde, jossa seksiä saa harrastaa muiden kanssa
- Parisuhde, jossa romanttisia suhteita voi harrastaa ilman seksiä
- Parisuhde, jossa seurustella voi muiden kanssa
- Parisuhde, jossa asutaan useamman puolison kanssa yhdessä
Avosuhteet ovat siis varsin liukuva käsitä. Jos kumppani ehdottaa avointa suhdetta, ensimmäinen kysymys kannattaakin olla, että “mitä tarkoitat avoimella suhteella?”.
Polyamoria vs avoin suhde
Polyamoria ja avoin suhde ovat usein käsitteitä, joita käytetään yhtäaikaisesti.
Polyamoria on ihmissuhdemuoto, jossa henkilöllä voi olla useita samanaikaisia seksi ja/tai romanttisia suhteita – aivan kuten avoimissa suhteissa.
Yleensä polyamoriaan yhdistetään juuri rakkauden tunteet paljon enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että polyamoriset suhteet ovat usein parisuhteita useamman henkilön kanssa. Romanttiset tunteet ovat siis usein keskeisessä roolissa, eivät toki aina.
Mikä on puoliksi avoin suhde?
Yllä mainittujen termien lisäksi olet saattanut törmätä puoliksi avoimeen suhteeseen. Näissä parisuhteissa yleensä vain toinen puoliso harrastaa seksiä muiden kanssa. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että seksin tarpeet ovat erilaiset.
Puoliksi avoin suhde voi toimia silloin, kun siitä sovitaan yhdessä. On tärkeä muistaa, ettei toista ihmistä saa koskaan pakottaa hyväksymään omat “syrjähypyt”. Esimerkiksi ongelmat makuuhuoneessa voi ratkaista muutenkin kuin hakemalla seksiä muualta.
Vapaa suhde: suostuuko puoliso?
Kuinka avoin suhde sitten syntyy? Perinteisesti parisuhde on aina kuviteltu kahden henkilön väliseksi. Nykyään ihmiset ovat kuitenkin paljon avoimempia ja moni on sitä mieltä, että ihmisiä ei ole luotu yksiavioiseksi.
Tällä hetkellä Suomessa elää useita pariskuntia avoimessa suhteessa – ja sitten on tietysti niitä, jotka ovat salasuhteessa.
Jokaisen tulee tietenkin miettiä avointa suhdetta omalle kohdalle. Avoimesta suhteesta voi keskustella puolison kanssa. Mikäli olette aloittaneet suhteen yksiavioisena suhteena, voi toisen mielipide olla avointa suhdetta vastaan.
Asiasta kannattaa kuitenkin pyrkiä keskustelemaan avoimesti.
Ajan myötä voi helposti huomata, että elämään kaipaa muutakin kuin vain oman puolison. Asia kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa – voit hyvinkin yllättyä hänen vastauksesta.
Avoimen suhteen voi tietenkin aloittaa jo alun perin. Avoin suhde Tinderissä ja muissa deittisivuilla on jo varsin yleinen näky profiileissa. Avoimista suhteista voi löytää myös erilaisia avoin suhde blogi kirjoituksia, joissa pääsee tutustumaan suhteiden toimintaan ja kokemuksiin
Mikäli olet kiinnostunut tapaamaan muita ihmisiä, jotka haluavat avoimen suhteen, voit mainita asiasta nettiprofiilissasi.
Asiasta kannattaa mainita jo heti alkuun, sillä et halua ryhtyä parisuhteeseen henkilön kanssa, joka on asiaa vastaan.
Avoin suhde ei ole suhteen pelastaja
Avoimella suhteella voi olla runsaasti positiivisia vaikutuksia. Avoin parisuhde voi onnistua, eikä se ole aina tie suhteen tuhoon. On tärkeä kuitenkin muistaa, ettei suhdetta tulisi käyttää niin sanotusti parisuhteen pelastamiseen.
Avoin suhde harvoin ratkaisee parisuhteen ongelmia. Mikäli suhde on pahassa jamassa, on parempi ensin käsitellä ongelmat yhdessä ja erillään.
Avoin suhde toimii parhaiten silloin, kun se aloitetaan yhdessä ja samoin ajatuksin.
Älä siis ryhdy suhteeseen ajatellen, että se pelastaa liiton. Avoimen suhteen merkitys kannattaa pohtia läpikotaisin, ennen kuin kokeilette mitä siitä seuraa.
6 syytä miksi avoin suhde on hyvä asia:
- Parantaa usein kommunikaatiota
- Lisää tyytyväisyyttä, sillä molemmat voivat saada niin emotionaalista tukea, että seksiä juuri oikean määrän
- Saat uusia ja erilaisia kokemuksia
- Vähemmän paineita toteuttaa kaikki toisen ihmisen tarpeet ja toiveet
- Voi vahvistaa luottamusta itseensä sekä kumppaniin suhteen toimiessa hyvin
- Avaa silmäsi erilaisille ihmisille ja tavoille toteuttaa itseään
Miten asettaa säännöt avoimessa suhteessa?
Vapaa parisuhde voi herättää voimakkaitakin tunteita puolin ja toisin. Jos aiot ryhtyä avoimeen suhteeseen, tulee parisuhteen säännöt käsitellä kumppanin kanssa.
Näin vältytään ongelmilta ja tilanteilta, joissa toinen kokee tulleensa väärin kohdelluksi.
Jotta avoin suhde voi toimia, tulee pariskuntien keskustella säännöistä ja asettaa rajat suhteelle. Parhaat avoin suhde säännöt koskevat seuraavia asioita:
Seksuaaliset rajat ja säännöt
Yksi tärkeimmistä rajoista koskee tietenkin seksiä ja seksuaalisuutta. Monesti avoin suhde mahdollistaa seksin muiden kumppaneiden kanssa.
Mutta asia ei ole yksinkertainen “saako seksiä harrastaa vai ei” -kysymys.
Teidän tulee miettiä vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin:
- Haluatko, että kumppani voi harrastaa seksiä muiden kanssa?
- Ovatko kaikki erilaiset aktit sallittuja?
- Miten toimitte ehkäisyn ja sukupuolitautien osalta?
Voitte esimerkiksi keskustella siitä, saako seksiä harrastaa useamman henkilön kanssa samaan aikaan.
Myös turvallisuus ja terveys ovat erityisen tärkeitä asioita. Avoimissa suhteissa tulee esimerkiksi sopia siitä, että käytte sukupuolitautitesteissä säännöllisesti.
Pitää myös sopia siitä, missä ja milloin seksiä saa toisten kanssa harrastaa.
Avoimet suhteet eivät tarkoita, että voit tehdä mitä huvittaa. Monesti esimerkiksi parit sopivat, että toisista kumppaneista tulee kertoa etukäteen. Et siis voi mennä vain baariin pokaamaan uuden kumppanin.
Jokaisen parin rajat ovat erilaiset. Ne kannattaa kuitenkin seksin osalta sopia tarkasti. Näin vältytään tilanteilta, joissa kumppani kokee tulleensa esimerkiksi petetyksi.
Emotionaaliset rajat ja säännöt
Mustasukkaisuus on usein iso kompastuskivi avoimissa suhteissa. Siksi onkin tärkeä keskustella myös tunteista ja niihin liittyvistä rajoista. On tärkeä keskustella siitä, kuinka mahdollinen mustasukkaisuus käsitellään.
Tunteiden osalta kannattaa huomioida esimerkiksi se, kuinka toisista kumppaneista keskustellaan. Pidättekö esimerkiksi henkilöllisyyden salassa kumppanilta? Puhutteko seksikokemuksista jälkikäteen vai pidetäänkö ne salassa?
Tämänkaltaiset rajat varmistavat sen, että toisen rajoja noudatetaan myös tunteiden osalta.
Kuten todettua, moni avoin suhde sallii seksin, muttei toisen parisuhteen muodostamista. Joten esimerkiksi toisiin ei tule rakastua parisuhteissa.
Näistä tunteista on tärkeä keskustella etukäteen ja sopia mitkä tunteiden rajat ovat suhteessa.
Mikäli suhde sallii vain seksin, tulee yhdessä miettiä kuinka mahdolliset muut tunteet käsitellään. Jos esimerkiksi ihastut henkilöön, jonka kanssa harrastat seksiä, tuleeko suhde pistää poikki?
Henkilökohtaiset rajat ja säännöt
Muutenkin avoimessa suhteessa tulee sopia säännöistä henkilökohtaisten rajojen suhteen.
Näitä rajoja voi miettiä vastaamalla muun muassa näihin kysymyksiin:
- Saako toinen osapuoli ryhtyä suhteeseen kenen tahansa kanssa? Ovatko esimerkiksi työpaikkaromanssit poissuljettuja?
- Mitkä ovat molempien mielipiteet sukupuolen suhteen, kun etsitään seksiseuraa? Voiko seksiä esimerkiksi harrastaa samaa sukupuolta olevan kanssa?
- Tuleeko kumppanin olla samanikäinen vai voiko se olla esimerkiksi vanhempaa seuraa?
Nämä ovat jokaisen henkilökohtaisia mielipiteitä ja niistä tulee sopia parin kanssa ennen suhteen aloittamista. Kannattaa pohtia rajoja aluksi yhdessä ja erikseen.
Ajanviettoon liittyvät rajat ja säännöt
Ajankäyttö on parisuhteessa usein kiistan aihe. Avointa suhdetta kohtaa ihan omat haasteensa, sillä toinen osapuoli voi haluta viettää aikaa juuri muidenkin kanssa.
Onkin tärkeä, että ajankäytöstä sovitaan tarkasti.
Erinomainen avoin suhde keskustelu ajankäytön osalta vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Kuinka paljon toisten kumppaneiden kanssa voi aikaa viettää? Onko OK lähteä vieraisiin päivittäin, viikoittain vai vain kerran vuodessa?
- Kuinka paljon yhteistä aikaa tulee olla? Milloin parisuhde laitetaan muun ajanvieton edelle?
- Milloin ajankäytöstä sovitaan? Voiko toinen esimerkiksi lähteä treffeille samana päivänä? Ovatko spontaanit vierailut sallittuja?
- Miten toimitaan juhlien ja muiden osalta? Jos parisuhteeseen liittyy useampi osapuoli, pitää jouluista ja juhannuksista sopia etukäteen.
Kun kyseessä on avoin suhde avioliitossa, voi kuvioihin liittyä myös muitakin osapuolia. Avoimessa suhteessa myös lapset voivat tietenkin lisätä huolenaihetta ajankäytön suhteen.
Jos teillä on lapsia, tulee keskustella siitä, kuinka lasten osalta toimitaan. Viettävätkö he aikaa toisten kumppaneiden kanssa vai ei? Kuka on vastuussa lapsista eri tilanteissa?
Ajankäyttöön liittyy paljon erilaisia rajoja. Niitä tuleekin pohtia yhdessä samalla, kun asetatte muita rajoja suhteelle. On tärkeä esimerkiksi keskustella siitä, kuinka toimitaan vaikkapa suru- tai stressitilanteiden osalta.
Kenen aika, tunteet ja halut menevät missäkin tilanteessa etusijalle?
Näin hoidat avointa suhdetta
Jotta avoin suhde toimii, tulee siinä olla muutakin, kuin halua viettää aikaa toisen ihmisen kanssa. Suhteesta pitää keskustella runsaasti etukäteen ja sopia säännöistä yllä mainittujen vinkkien avulla.
Tämän lisäksi täytyy tunteita ja tilanteita käsitellä suhteen aikana. Parisuhteet elävät aina ja kaikkiin tilanteisiin on mahdotonta varautua etukäteen.
Tässä muutamia vinkkejä, joilla saa suhteen toimimaan paremmin:
Kuuntele omia tunteitasi
Viisaat ihmiset ovat sanoneet, että rakkauden pitäisi lähteä aina henkilöstä itsestään. Jos osaat rakastaa itseäsi, osaat rakastaa myös muita
Parisuhteeseen kuuluu toisen kunnioittaminen, mutta sinun pitää osata arvostaa myös omia tunteita.
Kaikkien ihmisten ei tietenkään tarvitse pystyä avoimeen suhteeseen. Mutta mikäli ajatus pelottaa tai olet mustasukkainen puolisostasi jatkuvasti, pitää sinun ymmärtää mistä tunne kumpuaa. Käsittely omat tunteet ensin, jotta opit ymmärtämään myös toista henkilöä.
Suhteen aikana ja sen edetessä on tärkeä huomioida omat tunteet. Aiheuttavatko jotkin tilanteet esimerkiksi enemmän mustasukkaisuutta. Avoin parisuhde voi olla aluksi mukavaa, mutta ryhtyä ahdistamaan myöhemmin.
Ymmärrä siis mistä tietyt tunteet johtuvat. Kerro niistä toiselle avoimesti. Älä myöskään syyllistä toista hänen kokemistaan tunteista.
Jakakaa tuntemukset ja kokemukset
Avoin suhde vaatii kommunikointia puolin ja toisin. Teidän pitää puhua tunteista avoimesti ennen suhteita, niiden jälkeen sekä suhteen aikana. On paljon helpompi selvitä esimerkiksi mustasukkaisuudesta heti sen alkuvaiheissa. Jos tunteiden antaa kypsyä ja velloa mielessä, asiat voivat helposti pahentua.
Onkin tärkeä pystyä ensin luomaan vahva yhteys kommunikointiin. Kun tämä on kunnossa suhteessa, on avoimen suhteen käsitteleminen helpompaa.
Kommunikoinnin osalta on tärkeä muistaa olla täysin avoin. Avoimuus ei voi olla voin yhden ihmisen harteilla, eikä tunteita pidä salailla.
Avoimuus on lisäksi elintärkeä kaikkien suhteeseen liittyvien henkilöiden osalta.
Päivittäkää suhteen tilanne säännöllisesti
Sääntöjen ja rajojen sopiminen on elintärkeää suhteen alussa. Mutta avoimen suhteen tilanteet voivat muuttua. On tärkeä päivittää parisuhteen tilaa säännöllisesti.
Sopikaa vaikka yhteinen hetki suhteen tilasta keskustelemiseen puolen vuoden välein. Näin voitte molemmat miettiä, onko parisuhde oikealla tiellä. Ovatko avoimet suhteet antaneet enemmän kuin ottaneet? Voi olla, että haluatte miettiä rajoja uusiksi.
Avoimen suhteen säännöistä ja rajoista saa ja pitää pystyä puhumaan. Ihminen muuttuu jatkuvasti. Parisuhteen pitää pystyä mukautumaan muutoksien mukana.
Ymmärrä milloin rakkaus loppuu
Rakkauden määrä ei aina riitä pelastamaan suhteita. Sen määrä voi myös loppua, olipa kyseessä avoin suhde tai “perinteinen” parisuhde. Avoimeen parisuhteeseen ei pidä ryhtyä pakosta, eikä siihen jäädä roikkumaan vain tavasta.
Mikäli mustasukkaisuutta tai muita ahdistavia tunteita ei pystytä käsittelemään, voi avoin suhde olla sinulle liikaa. Ole siis valmis vetämään jarrusta ja ymmärtämään, että tällaisia suhteita ei ole tarkoitettu kaikille.
Tässä listattuna yleisimpiä avoin suhde kokemuksia:
- Avoin suhde loi uuden yhteyden kumppaniin
- Seksi toimi avoimessa suhteessa paremmin myös oman kumppanin kanssa
- Avoimen parisuhteen johdosta itsetunto ja onnellisuus lisääntyi
- Avoimesta suhteesta seurasi mustasukkaisuutta
- Avoin suhde vei oman kumppanin
Avoimen suhteen yleisimmät kompastuskivet
Moni polyamoria blogi käsittelee myös niitä avoimen suhteen huonoja puolia. Avoimien suhteiden yleisimpiin kompastuskiveen kuuluvat muun muassa nämä:
Mustasukkaisuuden annetaan velloa
Jos kumppani on mustasukkainen, tulee tunne käsitellä. Jos sinä koet mustasukkaisuuden tunteita, pitää niistä puhua.
Tunteesta puhuminen on paras keino päästä siitä eroon tai ainakin ymmärtää, mistä on kyse. Moni pari antaa mustasukkaisuuden tuhota suhteen. He eivät keskustele siitä tai yritä ymmärtää mistä tunne juontaa.
Kun ymmärrätte mustasukkaisuuden luonteen, voitte käsitellä sen paremmin.
Toinen haluaa eri asioita
Parisuhteessa on tärkeää löytää harmonia. Kompromisseja voi joskus joutua tekemään. Mutta tilanne ei saa olla esimerkiksi sellainen, että mies saa mitä haluaa, naisen istuessa kotona.
Jotta suhde voi toimia, pitää molempien halua kuunnella ja tukea. Avointa suhdetta ei saa käyttää toista vastaan missään tilanteessa. Muista suhteista ja niiden luonteista tulee sopia etukäteen.
Ketään ei saa pakottaa hyväksymään asioita, joita he eivät halua.
Sääntöjä ja rajoja ei kunnioiteta
Negatiiviset kokemukset avoimesta suhteesta kertovat joskus tarinoita, joissa “mieheni ryhtyi harrastamaan seksiä toisten kanssa jatkuvasti”. Avoimessa suhteessa ei ole kyse siitä, että saisit tehdä mitä haluat.
Avoin suhde voi toimia vain silloin, kun säännöistä sovitaan ja niitä rajoja noudatetaan.
Siksi on erityisen tärkeää keskustella suhteen rajoista ennen siihen ryhtymistä. Kuten mainittua, näistä rajoista pitää pystyä keskustelemaan myös suhteen edetessä.
Tämä kunnioitus toimii tietenkin toisin päin. Jos avoimessa suhteessa on yhdessä sovittu, että seksiä saa harrastaa satunnaisesti, ei siitä saa myöhemmin toista syyllistää.
Hae rohkeasti lisätietoja avoimesta suhteesta
Avoimessa parisuhteessa on paljon hyvää. Netin avoin suhde kokemukset sisältävät niin hyviä, että huonoja kokemuksia. Toisen ihmisen onnistunut suhde ei välttämättä tarkoita, että avoin suhde on sinulle.
Mutta paras tapa on yleensä aina oppia aiheesta lisää ja olla avoin sen suhteen.
Kannattaa ehdottomasti etsiä hyvä avoin suhde kirja tai blogi, jotta voit saada kuvan mistä parisuhteessa on kysymys. Netistä voi löytyä jopa avoin suhde testi. Suhdetesti on hyvä tapa nähdä, sopiiko avoin suhde sinulle.
Tärkeintä on tietenkin keskustella asiasta kumppanin kanssa.
Avoin avioliitto tai parisuhde voivat olla suhteellenne erittäin hyvä ajatus. Lähtekää siis avoimin mielin tutkimaan vaihtoehtoja ja pohtimaan miltä avoin suhde teidän kohdallanne voisi näyttää!
Voitte yhdessä etsiä kumppaneita esimerkiksi näistä sivustoista: